EN EN

2018 YILINDA YATIRIM ATAĞI

Erdemoğlu Holding
01 Haz 2018
Üretim faaliyetlerine 1970 yılında 2 adet kilim dokuma tezgâhı ile başlayan Erdemoğlu, bugün 7.8 milyar dolarlık yatırımla, cari açığa yıllık 3.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak projelere imza atıyor. Şirket ayrıca 2017 yılında yüzde 21.6 artışla 219 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Bundan 48 yıl önce 2 dokuma tezgâhı olan küçük bir atölye ile ticari hayatına başlayan Erdemoğlu, zaman içerisinde bünyesine kattığı markalarla hızlı bir büyüme kaydetti. 2010 yılında tüm markaların tek bir çatı altında toplanmasıyla kurulan Erdemoğlu Holding, bugün Merinos, Dinarsu, Padişah, Efsane ve İmparator markaları ile parça halıda dünya lideri olmasının yanı sıra, ev tekstili ve iplik sektörlerinde de piyasanın güçlü oyuncuları arasında yer alıyor.

 

Kurulduğu ilk günden bu yana gerçekleştirdiği yatırımlarla başarılı bir  büyüme grafiği yakalayan ve 2002'de 35 milyon dolar cirosu olan Erdemoğlu Holding, 2016 yılını yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ciroyla kapattı. 2017 yılını da  ciroda yüzde 40 büyüme ile kapatan şirketin planladığı yatırımların tamamlanması ve tam kapasite çalışmaya başlamasıyla 12 milyar dolar ciro hedefi bulunuyor.

 

SASA İLE GELEN BÜYÜME

Bugüne dek başarılı bir büyüme performansı sergileyen Erdemoğlu Holding, 2015 yılında Sabancı Holding'e ait olan SASA'yı satın almıştı. Bu satın almayla birlikte büyük bir yatırım hamlesi başlatan şirket, üretim kapasitesini 3.1 milyon ton/yıla çıkararak dünyadaki en büyük üreticiler arasına giriyor.

 

Petrokimya iş kolunda yapacakları yatırım konusunda bilgi veren Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkam ve SASA Genel Müdürü Mehmet Şeker, "Mevcut iş kolunda yaptığımız yatırımların  hammaddeleri bugün ithal edilen ürünler. Öncelikle kendi ihtiyacımızı karşılamak ve geri kalanının satışını yapmak üzere hammaddemiz olmak üzere PTA (Saf Terafitalik Asit) ve MEG (Etilen Gilikol) üretimini gerçekleştireceğiz. Bu hammaddelerin üretim kapasitesi 2.5 miyon ton/PTA ve 1 milyon ton/yıl kapasitede MEG üretimi olacaktır" diyor.

 

Hükümetin Nisan ayında hayata geçirdiği Proje Bazlı Teşvik Sisteminden 29 milyar 48 milyon lira tutarında iki yatırım teşvik belgesi ile  ilk sırada yer alan Erdemoğlu Holding, önümüzdeki dönemde 7.8 milyar dolarlık yatırım yaparak cari açığa yıllık 3.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Gerçekleştireceği yatırımlardan biri mevcut iş kolu olan polyester üretimi olan Erdemoğlu, bu yeni yatırımla ihracatta büyük bir başarı grafiği yakalamayı umuyor. Diğer yatırımı petrokimya alanında olan şirketin bu yatırımı 2026 yılında tamamlaması hedefleniyor. Erdemoğlu Holding'in bu yatırımla üreteceği hammaddelerin ithalatı oldukça yüksek. Bu nedenle gerçekleştirilen bu yatırım Türkiye için büyük önem taşıyor. Mehmet Şeker, bu alandaki ithalatın devam edeceğini ve yeni yatırımların da yapılması gerektiğinin altım çiziyor.

 

Şirket, üretimi ve yatırımlarıyla Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlamasının yanı sıra gerçekleştirdiği ihracat ile de öne çıkıyor. İbrahim Erdemoğlu önümüzdeki dönemde Türkiye'nin cari açığında yaratacağı katkının yanında ihracata da katma değer yaratılacağını belirtiyor. Şirket önümüzdeki dönemde gerçekleştirdiği yatırımlarla üretilen polyester cips, elyaf ve filamenti; Avrupa, Kuzey Afrika, Rusya ve Türki Cumhuriyetlere ihraç edebilecek.

 

Sasa satın almasından önce en büyük ihracat alanı halı olan holdingin yoğun olarak Avrupa ve ABD'ye ihracatı bulunuyor. Özellikle ABD'ye halı ihracatının arttığını belirten Erdemoğlu, son 5 yıl içerisinde ABD'ye yapılan halı ihracatının 4 kat arttığnı söylüyor. İhracat sıralamasında sektöründe her zaman liste başında yer alan Erdemoğlu Holding, 2015 yılında 160 milyon 996 bin dolar olan ihracatını 2017 yılında yüzde 11 oranında artırarak 180 milyon dolara yükseltti. Şirketin 2017 yılı ihracatı ise 219 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı.

Kaynak: Dünya Gazetesi 01-06-2018

Yorum yapmak ister misiniz?

Yorumunuz kaydedilmiştir.