EN EN

SASA'NIN YUMURTALIK YATIRIMI

Erdemoğlu Holding
11 Tem 2019
5 şirketle hayat bulacak 7 yabancı ortaklık için sıradaTürkiye'nin cari açığının azaltmasına 5.2 milyar dolarlık dev katkı sunması beklenen Sasa’nın Yumurtalık yatırımında ayrıntılar netleşiyor. 2031'e kadar 11.8 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

SASA’nın Yumurtalık yatırımı 5 şirketle hayat bulacak,
7 yabancı ortaklık için sırada

Türkiye'nin cari açığının azaltmasına 5.2 milyar dolarlık dev katkı sunması  beklenen Sasa’nın Yumurtalık yatırımında ayrıntılar netleşiyor. 2031'e kadar 11.8 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Sasa'ya bağlı 5 ayrı şirket kurulacak, yabancı ortaklar da bu şirketlere kabul edilecek.

Türkiye'nin 'Süper Teşvikli' 23 projesi arasında yer alan Sasa'nın Yumurtalık yatırımında ayrıntılar netleşiyor. 5 alt şirketle hayata geçirilecek projede Sasa direkt ortak almayacak. Yerli ve yabancı ortaklar biri liman işletmesi olmak üzere kurulacak 5 alt şirkete yarı yarıya ya da azınlık hissesi olarak ortak kabul edilecek ancak söz hakkı Sasa'da olacak. 2015 yılında Erdemoğlu Holding tarafından alınan Sasa'nın yatırım planları düzenlenen bir basın buluşmasıyla tanıtıldı. Toplantıda konuşan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, "Sasa olarak Yumurtalık'ta yapacağımız yatırımı beş ana şirkete böleceğiz; önümüzdeki süreçte bu şirketlere yerli ya da yabancı ortak alabiliriz" diye konuştu. Sasa'nın yatırımına dünya çapında 7 kuruluşun ortak olmak istediğini ifade eden Erdemoğlu, bunların 3 tanesinin Japonya, 2 tanesinin Güney Kore, birinin Kuveyt ve diğerinin de Avrupa'dan şirket olduğunu kaydetti. Erdemoğlu, ortak olmaya talip kuruluşlardan ikisinin stratejik ortak olarak ilgilendiğini belirtti. Erdemoğlu, ÇED raporu ve onayların ardından bu şirketlerle görüşeceklerini belirterek, "Sasa'ya ortak almayacağız, Sasa'nın alt şirket kuruluşlarına ortak alacağız. Bu ortaklık yüzde 50'yi geçmeyecek, kontrol mekanizması Sasa’da olacak” ifadelerini kullandı.
2015 yılında Sasa’yı aldıklarında firmanın cirosunun 400 milyon dolar olduğunu kaydeden Erdemoğlu, şunları söyledi. "1.5 yıl şirketi anladık ve yatırımlara başladık. Bu yatırımlardan biri; dünyada tek bünye altında bulunan yıllık 350 bin tonluk elyaf tesisi. Tesis üretime başladı. Şu anda inşaatı devam eden diğer yatırımlarımızı 2020'de tamamlayacağız. Bunlar tamamlandığında, 2015'te 400 milyon dolar olan ciro 2021'de 1.9 milyar dolara ulaşacak."

ÇED, ekim ayında tamamlanıyor

Erdemoğlu, Adana-Yumurtalık'ta petrokimya yatırımına başladıklarını belirterek, "Bölgede 6.8 milyon metrekare arazi tahsis edildi. Bu araziyle birlikte çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Yumurtalık'a 2031 yılına kadar 11.8 milyar dolarlık yatırım yapacağız" şeklinde konuştu.
Bu yatırımların sonunda ülkenin cari açığına yıllık 5.2 milyar dolar katkı sağlayacaklarını vurgulayan Erdemoğlu, dolaylı olarak ise Türkiye'nin cari açığına 12-15 milyar dolar katkı sağlayacakları öngörüsünde bulundu. Erdemoğlu, ÇED raporunun ekim ayında tamamlanacağına işaret ederek, "Kamulaştırma ilgili dosyalarımız ise Sanayi Bakanımız Mustafa Varank'ta. Kamulaştırmanın tamamlanmasını bekliyoruz. 2020 yılında SASA'nın ihtiyacı olan 1.5 milyar dolarlık PTA ve MEG ham maddesinin üretimine başlayacağız" şeklinde konuştu.

Sasa hisse fiyatı 8'e katlandı

Erdemoğlu, 2015'te Sasa'yı aldıklarından bu yana Borsa İstanbul'daki hisselerinin 8'e katlandığını belirtti. Toplantıya Londra Merkezli Dome Group Financial Advisers Limited'i Temsilen eski Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Borsa İstanbul eski Başkanı ve eski milletvekili İbrahim M. Turan olarak katıldı. Genel Müdür Yardımcısı Güven Kaya ve Genel Müdür Vekili İrfan Başkır da toplantıda birer sunum yaptı.

Tek başına dünya halı üretiminin yüzde 5’i

İbrahim Erdemoğlu, babalarının 2 kilim tezgahı alarak 1983 yılında girdiği halı sektöründe, dünya üretim birincisi olduklarını kaydederek, "Merinos, Rusya'daki tesisi ile birlikte bugün dünyada üretilen makine halısının yüzde 5'ini üretiyor. Önümüzdeki 3 yıl içinde dünyadaki pazar payımızı yüzde 7'ye çıkartacağız" diye konuştu.
Erdemoğlu, markaları Merinos’un  üretiminin yüzde 85'ini ihracata yolladıklarını kaydetti.

Dünya Gazetesi

Yorum yapmak ister misiniz?

Yorumunuz kaydedilmiştir.