EN EN

11.8 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM İÇİN YUMURTALIK TA YER İZNİ BEKLİYOR

Erdemoğlu Holding
30 Ara 2019
Erdemoğlu Holding, 4 yıl önce satın aldığı Sasa Polyester'de toplam değeri 1 milyar dolar olan 3 etaplı yatırım gerçekleştiriyor. İlk faz olan 250 milyon dolar bedelli elyaf yatırımı tamamlandı.

 Elyaf üretim kapasitesi, 750 ton/gün'den, 1.8 bin ton/gün'e çıkarıldı. Sasa'da ilk kez kurulan poy-tekstüre ve cam şişe cips yatırımları 2020 ilk yarıda devreye alınacak. Sasa'nın bu arada 11.8 milyar dolarlık dev hammadde üretim tesisi için Yumurtalık'taki 8.5 milyon metrekare büyüklüğündeki araziye talip olduğu biliniyor. Arazi için ÇED raporunun iki hafta önce alındığını belirten Erdemoğlu Holding Başkanı İbrahim Erdemoğlu, "Tahsis veya özelleştirme; bizim için fark etmez. Arazinin temini sonrası yatırıma hemen başlarız" dedi.

 

SASA 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI 2020 İLK YARIDA TAMAMLAYACAK


Sasa'da yaklaşık 3 yıl önce başlayan yatırım hamlesinin ilk adımı tamamlandı. Elyaf yatırımı faaliyete geçirilirken, ilk kez kurulan poy ve tekstüre ile cam şişe cipsi tesisi 2020'nin ilk yarısında devreye alınacak. Tüm yatırımların tutarı 1 milyar doları buluyor.

 

Adana merkezli Sasa Polyesterin dev yatırım hamlesi tüm hızı ile sürüyor. 2016 sonunda 3 ana koldan başlatılan yatırımların ilk fazı, geçtiğimiz aylarda tamamlanırken, sıfırdan projelendirilen poy-tekstüre ve şişe cipsi yatırımları 2020'nin ilk yarısında faaliyete geçirilecek. Sabancı Holding’in köklü sanayi şirketlerinden biri iken 4 yıl önce Erdemoğlu Holding tarafından satın alınan Sasa Polyester için toplam 1 milyar dolarlık yatırım planlaması yapıldı. 2016'nın sonunda başlayan yatırımlardan, elyaf üretim tesisinde 750 ton/gün olan kapasite, bin 50 ton artırılarak, 1.8 bin/gün'e çıkarıldı. Sasa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Dr. Mehmet Şeker, 250 milyon dolar bedelli yeni yatırım ile Türkiye'nin bu alandaki 150 milyon dolarlık ithalatının önüne geçtiklerini dile getiriyor. Dr. Şeker, "Geçen aylarda devreye giren yeni yatırımlarımız ile bu alanda Türkiye'nin ihtiyacının tamamına karşılık veriyoruz" diyor. Sasa'nın yatırımları arasında sıfırdan kurulan tesisler öne çıkıyor. Bunlardan biri de olan poy ve tekstüre alanında 400 milyon doları bulan yatırım, 2020'nin Haziran ayında tamamlanacak. Korteks'in de faaliyet yürüttüğü bu alanın en büyük üreticisi olacak Sasa, Türkiye'de ithalat yolu ile gelen 500 milyon dolarlık mamülün yerlileşmesine katkı sunacak. Sasa'nın sıfırdan başlattığı bir diğer üretim konusu da şişe cips'i alanında yürütülüyor. Plastik şişe cips'e ilk yatırımı gerçekleştiren Sasa, cam şişe cipsi alanına 100 milyon dolar yatırım yapıyor. Önümüzdeki Nisan ayında tamamlanacak yatırım ile günlük 800 ton ürün pazara sunulacak. Yeni tesis ile ithalat önlenecek, yanı sıra dev gruplara ihracatın da önü açılacak.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, yatırımlarında özkaynak ve finans kaynaklarının imkanlarını belli oranlarda kullandıklarını belirterek, "Erdemoğlu'nun şirketleri hep güçlüdür. Karlar, ağırlıklı yatırımlara aktardır, şirket kasasında kalır. Sasa da da temettü dağıtma konusuna çok hassasiyetle yaklaşıyoruz. Temettülerde yatırım öncelikli bir stratejimiz var" dedi.

 

Yumurtalık için ÇED tamam

 

Sasa Polyester, yan haberimizde ayrıntılarını görebileceğiniz gibi önemli yatırım planlarını art arda devreye alıyor. Tüm yatırımlar devreye girdiğinde ABD dahil, tüm Avrupa ve Hindistan'a kadar uzanan çok geniş bir coğrafyanın alanındaki en büyük kuruluşu olacak. Erdemoğlu Holding, Sasa'da bir taraftan ürün çeşidini artırıp, sıfırdan yatırımlara soyunurken, diğer yandan çok değerli bir yatırım için de hazırlık yürütüyor. Kamuoyunun ilk kez iki yıl önce gazetemiz yazarı Vahap Munyar'ın (19 Haziran 2017-Hürriyet) yazısından öğrendiği, Erdemoğlu'nun Sasa'ya hammadde sağlayacak dev üretim tesisi projesi, global endüstride dinamikleri değiştirecek bir yapıya sahip. Adana Yumurtalık'ta MEG ve PTA üretimi önceliklendirilerek gerçekleştirilmesi planlanan projenin toplam yatırım tutarı 11.8 milyar doları buluyor. Daha önce Çalık Grubu'na tahsis edilen 8.5 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi için, bakanlığın yönlendirmesi ile ÇED raporu sürecini başlattıklarını dile getiren Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, iki hafta önce ÇED raporunu aldıklarını söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan arazi tahsisi için izin beklediklerini söyleyen Erdemoğlu, "Türkiye üretimini yapacağımız hammadde için her yıl milyarlarca dolar ithalat gerçekleştiriyor. Arazi temininden sonra yatırıma hemen başlayabiliriz. İster tahsis, ister özelleştirme yolu ile Yumurtalık'taki arazinin temininden sonra ülkemiz adına en büyük projelerden birini hemen başlatabiliriz" dedi.

 

NEDEN KRİTİK YATIRIM?

 

Yumurtalık'ta hammadde üretimine geçtiklerinde en büyük müşterisinin çok yakınındaki Sasa olacağını belirten Erdemoğlu, şöyle konuşuyor: "Yatırım ile Türkiye'nin 5 milyar dolarlık cari açığını önleyeceğiz. Mamüle dönüştürülüp ihraç edildiğinde 12-15 milyar dolarlık cari açığını önleyeceğiz. Afrika, Ortadoğu, Rusya yanı sıra Avrupa üretim üssü olacağız. Bu olunca bölgemizin 60 milyar dolarlık ithalatının 30 milyar dolarlık payına talibiz. Yumurtalık ile pazara ucuz ve nitelikli hammadde garantisi vereceğiz. Ardımızdan milyarlarca dolarlık, yüzbinlerce istihdam yaratacak peş peşe yeni yatırımlar olacaktır".

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorum yapmak ister misiniz?

Yorumunuz kaydedilmiştir.