EN EN

SASA'NIN KURACAĞI DEV ENTEGRE TESİS TÜRKİYE'NİN DIŞA BAĞIMLILIĞINI AZALTACAK

Erdemoğlu Holding
12 Eyl 2019
12 milyar dolarlık petrokimya yatırımı Sasa Polyester, Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yaklaşık 12 milyar dolarlık yatırımla entegre petrokimya tesisleri ve tesislerin kullanacağı bir liman kuraca

12 milyar dolarlık petrokimya yatırımı

Sasa Polyester, Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yaklaşık 12 milyar dolarlık yatırımla entegre petrokimya tesisleri ve tesislerin kullanacağı bir liman kuracak.

Polyester elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler üreten Sasa Polyester  Sanayi Anonim Şirketi tarafından Adana'da Petrokimya Entegre Üretim Tesisi ve Liman Projesi gerçekleştirilecek. EnerjiGunlugu.net sitesinin haberine göre Yumurtalık İlçesi'ne bağlı Akyuva ve Demirtaş Mahallesi sınırlarında, Türkiye'nin bugüne kadar aynı noktada ve tek seferde hayata geçirilecek en büyük sanayi yatırımlarından biri gerçekleştirilecek. Sasa Polyester  tarafından hayata geçirilecek projenin toplam yatırım tutarı yaklaşık 12 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Dışa bağımlılığı azaltacak

Sasa Polyester, yeni Petrokimya Entegre Tesisleri yatırımı ile mevcut tesislerinde halen üretilmekte olan polyester ve diğer ürünlerin ana hammaddesi PTA'nın (Saf Tereftalik Asit) ve MEG (Mono Etilen Glikol) dışarıdan ithalatının önüne geçmeyi hedefliyor. Entegre tesisler ayrıca Türkiye'nin nihai ve yarı mamul petrokimya ürünleri ithalatı konusundaki dışa bağımlılığını da ciddi oranda azaltabilecek bir kapasiteye işaret ediyor.

Üç aşamalı hayata geçecek
Sasa Polyester Sanayi AŞ Petrokimya Entegre Üretim Tesisi ve Liman Projesi kapsamında, kara ve deniz tarafında birbirini destekleyici ve/veya tamamlayıcı nitelikteki tesis ve yapılar inşa edilecek. Projenin kara tarafında petrokimya üretim tesisleri ile arıtma tesisleri, elektrik ve buhar üretimi gibi yardımcı tesisler,             demiryolu hattı ve bakım tesisleri vb. yer alacak.

10 yılda tamamlanacak
Petrokimya kompleksinin deniz tarafında ise dolgu ve dip tarama işlemleri yapılarak iskele, sıvı yük elleçleme işlemleri için boru hatları, konteynır depolama alanı, bakım atölyeleri ve su alma yapısı ile derin deniz deşarj hattı kurulacak. Bahsi geçen tesis ve yapıların kurulup işletmeye alınması farklı proje etaplarında gerçekleşecek ve toplamda 10 yıllık bir yatırım sürecini kapsayacak.

Başlangıçta şebeke elektriği kullanacak
İlk etapta santralin elektrik ihtiyacı şebekeden temin edilecek olup, Cracking tesisinin kurulmasıyla birlikte bazı tesislerden yan ürün olarak çıkacak gaz gibi materyallerden tekrar elektrik ve buhar elde edilecek. Projenin son 3. etabının sonunda üretimden kaynaklı yan ürünlerin (offgaz vb.) yakılmasıyla doğalgaz tüketimi azalacak.

Sabancı'dan Erdemoğlu’na geçmişti
Sasa polyester üretimine 1966 yılında başladı. Şirket halen Polyester, elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden biri konumunda. 30 Nisan 2015 itibariyle, Sasa'daki yüzde 51'lik kontrol hissesi Sabancı Holding'ten  Erdemoğlu Holding'e geçti. Ağustos 2015'te tamamlanan zorunlu pay alım süreci sonunda,  Erdemoğlu Holding AŞ'nin  Sasa Polyester Sanayi AŞ'deki hisse oranı yüzde 84.8'e ulaştı. Sasa, bünyesinde Nobel, ICI ve Dupont teknolojilerini barındırıyor. 2002 yılında kurulan Araştırma Geliştirme Merkezi ile güçlü bir teknik altyapıya sahip. SASA'nın, Adana'da 1.250.000 metrekarelik alan üzerinde kurulu tesislerinin yanında İskenderun'da kendi hammadde depolama tesisi de bulunuyor.

Yorum yapmak ister misiniz?

Yorumunuz kaydedilmiştir.