EN EN

Erdemoğlu Holding, Yaptığı Yatırımlarla Bu Yıla Damga Vuracak

Erdemoğlu Holding
01 Nis 2020
Erdemoğlu Holding, 4 yıl önce satın aldığı Sasa Polyester’de toplam değeri 1 milyar dolar olan üç etaplı yatırım gerçekleştiriyor.

Erdemoğlu Holding, ilk faz olan 250 milyon dolar bedelli elyaf yatırımını tamamladı. Böylece elyaf üretim kapasitesi, 750 ton/gün' den 1,8 Un ton/gün' e çıkarıldı.

SASA, 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI, 2020 YILININ İLK YARISINDA TAMAMLAYACAK
Adana merkezli Sasa Polyester in dev yatırım hamlesi tüm hızı ile sürüyor. 2016 yılının
sonunda üç ana koldan başlatılan yatırımların ilk fazı, geçtiğimiz aylarda tamamlanırken sıfırdan projelendirilen poy-tekstüre ve şişe cipsi yatırımları 2020'nin ilk yarısında faaliyete geçirilecek.
Dört yıl önce Erdemoğlu Holding tarafından satın alınan Sasa Polyester için toplam 1 milyar dolarlık yatırımın planlaması yapıldı.2016 yılının sonunda başlayan yatırımlarda, elyaf üretim tesisinde 750 ton/gün olan kapasite, bin 50 ton artırılarak 1.8 bin/gün'e çıkarıldı.
Sasa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Dr. Mehmet Şeker, 250 milyon dolar bedelli yeni yatırım ile Türkiye'nin bu alandaki 150 milyon dolarlık ithalatının önüne geçtiklerini dile getirdi. Dr. Şeker, "Geçen aylarda devreye giren yeni yatırımlarımız ile bu alanda Türkiye'nin ihtiyacının tamamına karşılık veriyoruz." dedi.

SASA, 500 MİLYON DOLARLIK MAMULÜN YERLİLEŞMESİNE KATKI SUNACAK
Sasa'nın yatırımları arasında sıfırdan kurulan tesisler öne çıkıyor. Bunlardan biri olan poy ve tekstüre alanındaki 400 milyon dolarlık yatırım, bu yılın Haziran ayında tamamlanacak. Korteks'in de faaliyet yürüttüğü bu alanın en büyük üreticisi olacak Sasa, Türkiye'de ithalat yolu ile gelen 500 milyon dolarlık mamulün yerlileşmesine katkı sunacak.

SASA'DAN, CAM ŞİŞE CİPSİ ALANINA 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Sasa'nın sıfırdan başlattığı bir diğer üretim konusu da şişe cipsi alanında yürütülüyor. Plastik şişe cipse ilk yatırımı gerçekleştiren Sasa, cam şişe cipsi alanına 100 milyon dolarlık yatırım yapıyor. Bu ay tamamlanacak yatırım ile günlük 800 ton ürün pazara sunulacak. Yeni tesis ile ithalatın önlenmesinin yanı sıra dev gruplara ihracatın da önü açılacak. 

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, yatırımlarında öz kaynak ve finans kaynaklarının imkânlarını belli oranlarda kullandıklarını belirterek "Erdemoğlu’nun şirketleri hep güçlüdür. Sasa'da da temettü dağıtma konusuna çok hassasiyetle yaklaşıyoruz. Temettülerde yatırım öncelikli bir stratejimiz var." dedi.

Sasa Polyester, önemli yatırım planlarını art arda devreye alıyor. Tüm yatırımlar devreye girdiğinde ABD dâhil, tüm Avrupa ve Hindistan'a kadar uzanan çok geniş bir coğrafyanın alanındaki en büyük kuruluşu olacak. Erdemoğlu’nun Sasa'ya hammadde sağlayacak dev üretim tesisi projesi, global endüstride dinamikleri değiştirecek bir yapıya sahip. Adana Yumurtalık'ta MEG ve PTA üretimi gerçekleştirilmesi planlanan projenin toplam yatırım tutarı 11.8 milyar doları buluyor. Daha önce Çalık Grubu'na tahsis edilen 8.5 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi için, bakanlığın yönlendirmesi ile ÇED raporu sürecini başlattıklarını dile getiren Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ÇED raporunu aldıklarını söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığından arazi tahsisi için izin beklediklerini söyleyen İbrahim Erdemoğlu, 'Türkiye üretimini yapacağımız hammadde için her yıl milyarlarca dolar ithalat gerçekleştiriyor. Arazi temininden sonra yatırıma hemen başlayabiliriz. İster tahsis, ister özelleştirme yolu ile Yumurtalık'taki arazinin temininden sonra ülkemiz adına en büyük projelerden birini hemen başlatabiliriz." dedi. Yumurtalık'ta hammadde üretimine geçtiklerinde en büyük müşterisinin çok yakınındaki Sasa olacağını belirten Erdemoğlu , şöyle konuştu: 'Yatırım ile Türkiye'nin 5 milyar dolarlık cari açığını önleyeceğiz. Mamule dönüştürülüp ihraç edildiğinde ise 12-15 milyar dolarlık cari açığını önleyeceğiz. Afrika, Ortadoğu, Rusya yanı sıra Avrupa üretim üssü olacağız. Bu olunca bölgemizin 60 milyar dolarlık ithalatının 30 milyar dolarlık payına talibiz. Yumurtalık ile pazara ucuz ve nitelikli hammadde garantisi vereceğiz. Ardımızdan milyarlarca dolarlık, yüzbinlerce istihdam yaratacak peş peşe yeni yatırımlar olacaktır."

 

Tekstil Teknoloji Dergisi

01.04.2020

Yorum yapmak ister misiniz?

Yorumunuz kaydedilmiştir.