EN EN

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMIMIZ SÜRÜYOR

Erdemoğlu Holding
03 Eki 2019
2018'i 2,18 milyar TL ciro ile kapatan SASA bu yıl yüzde 30 büyüme bekliyor. Bu büyümede 2017'de başlayan yatırımların bir bölümünün devreye girmesi etkili olacak. SASA Genel Müdürü Dr. Mehmet Şeker, 200 milyon dolarlık ihracatı ikiye katlayacaklarını söylüyor.

2018'i 2,18 milyar TL ciro ile kapatan SASA bu yıl yüzde 30 büyüme bekliyor. Bu büyümede 2017'de başlayan yatırımların bir bölümünün devreye girmesi etkili olacak. SASA Genel Müdürü Dr. Mehmet Şeker, 200 milyon dolarlık ihracatı ikiye katlayacaklarını söylüyor.

SASA Polyester Sanayi, polyester, elyaf, filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticilerinden biri. Şirket, tasarımdan üretim ve dağıtım aşamalarına kadar tüm süreci yönetiyor. 2015 yılında Sabancı Holding SASA'daki hisselerini Gaziantepli Erdemoğlu Holding'e sattı. SASA'nın Adana'da entegre üretim tesislerinin yer aldığı 1 milyon 250 bin metrekare alan üzerine kurulu merkeziyle İskenderun'da kendi hammadde depolama tesisi bulunuyor. SASA Genel Müdürü Dr. Mehmet Şeker, yeni devreye giren yatırımların etkisiyle bu yıl hem üretim miktarı hem de cirosal anlamda yüzde 30'un üzerinde büyüme hedeflediklerini söylüyor. Şeker, "Şu anda 200 milyon dolara yakın bir ihracatımız var. Önümüzdeki süreçte yeni tesislerimizin de devreye girmesiyle ihracatımızı arttırmayı planlıyoruz" diyor. Şeker, sorularımızı şöyle yanıtlıyor:

SASA, 2018 yılını nasıl bir tabloyla kapattı?

2018 yılında yeni yatırımların montaj ve inşaat işleri dışında üretim tarafını da aksatmadan devam ettirdik. Türkiye'deki ve dünyadaki ekonomik dalgalanmalara rağmen, 2018'i cirosal olarak yüzde 32 büyümeyle kapattık. 2018 yılında şirketimiz 2,18 milyar TL ciroya ulaştı. 2019 yılında ise yüzde 30'luk ciro artışı planlıyoruz.

Yeni yatırımlarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım planlıyoruz. Yatırıma 2017 yılında başladık. Bunun elyaf tarafı bitti ve üretime hazır. Polyester iplik üretiminin hammaddesi olan POY ve tekstüre yatırımı 2018'in ilk çeyreğinde başladı. Bu yılın sonunda inşaat ve montajı bitecek ve 2020'nin ilk çeyreğinde üretime geçecek.

İstihdamınızda artış var mı?

Evet. 2018'e bin 250 çalışanla başlayan SASA Polyester, yılı bin 560 çalışan sayısına ulaşarak kapattı. 2017 yılıyla kıyasladığımızda yaklaşık yüzde 25'lik istihdam artışımız olduğunu söyleyebiliriz. 2019 yılı sonunda çalışan sayımız yaklaşık 2 bin kişi olacak şekilde planlama yapıyoruz. SASA'nın bölgedeki istihdam konusunda da önderliğini devam ettirmesini istiyoruz.

İstihdam konusundaki politikanız nedir?

İstihdam konusundaki politikamız, deneyimli, tecrübeli, mesleğinde başarılı ve lider konumundaki kişilerle üretim ve çalışma hayatımızı devam ettirmek. İşe aldığımız tüm çalışanlarımız, SASA'nın eğitim politikasından geçmek zorunda. Sasa, aynı zamanda müthiş bir AR-GE merkezine sahip. Bölgenin ciddi bir sanayi eğitim okulu konumunda. Gelecekte de bizimle beraber çalışan arkadaşlarımız, bu iş kolunda, en bilgili, en tecrübeli ve en deneyimli kişiler olarak iş hayatlarını devam ettirecekler.

Ne kadarlık bir üretim gerçekleştiriyorsunuz?

Bünyemizde yüzlerce çeşit ürün var ve  günlük yaklaşık 1.000 tonluk üretim yapıyoruz. Bunun büyük bir bölümünü elyaf ve SPC ürünleri oluşturuyor. Bir miktar da değişik kimyasallar üretiyoruz.

2019 yılına ilişkin planlarınız neler?

2019 yılında elyaf ve cips alanlarına yönelik yeni yatırımlarımızın da devreye girmesiyle üretim kapasitemizde yüzde 50 artış olacak. 2020'de ise yüzde 100 gibi ciddi bir artış yaşanacak. POY ve tekstüre yatırımlarımızın montaj ve inşaat tarafı devam ediyor. 2019 yılının sonuna kadar en azından inşaat tarafını bitirmeyi planlıyoruz. Bu yıl hem üretim miktarımızı hem ihracatımızı hem de çalışan sayımızı artırmayı hedefliyoruz.

"Hammaddeye vergi rekabet gücümüzü azalttı"

"Üretim konusunda 2018 de yaşadığımız en büyük sorun, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışlar ile yurtdışından aldığımız hammadde olan mono etilen glikol'a (MEG) getirilen yüzde 6,5'lik vergi. Türkiye'de MEG üretimi çok düşük olduğu için ithal etmek zorundayız. Uygulanan bu vergiyle Çin ve Güney Kore ile yaptığımız rekabette gücümüz azalıyor. Bu tür vergilendirmeler yapılırken Türkiye'deki üreticiler ciddi şekilde gözetiliyor."

Yeni yatırımlarınızın cironuza etkisi nasıl olacak?

Yatırımların ardından cirosal olarak yüzde 50-60 arasında genişleme bekliyoruz.

Ne kadarlık ihracat yapıyorsunuz? İhracatta hedefleriniz neler?

SASA, polyester ve elyaf üretiminde pazarda lider konumunda. Üretimimizin yüzde 50'lik kısmını yaklaşık 45 ülkeye ihraç ediyoruz. En çok ihracat yaptığımız ülkeler Avrupa ülkeleri. En çok da Almanya'ya ihracat yapıyoruz. Şu anda 200 milyon dolara yakın ihracatımız var. Önümüzdeki süreçte yeni tesislerimizin de devreye girmesiyle mamul sayımızı çeşitlendirip miktarını artırarak ihracatımızı yüzde 100 oranında artırmayı planlıyoruz. Hedef pazarlarımız ise Avrupa ve ABD.

Sektörünüze ilişkin öngörüleriniz neler?

Polyester üretimi, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önümüzdeki 20 yıl içerisinde artarak devam edecek. Bu öngörü çerçevesinde, polyester ürünlerine olan ihtiyacın hesabını yaparak, hem Türkiye'deki polyester ihtiyacını karşılamak hem de Avrupa ve dünya genelinde polyester ihtiyacına katkı sunmak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye, SASA'nın yeni yapacağı yatırımlarla önümüzdeki 10 yıl içerisinde Uzakdoğu ile rekabet edebilecek, bölgenin lideri ve polyester üssü olacak.

Ekonomist Dergisi – 10 Mart 2019

Yorum yapmak ister misiniz?

Yorumunuz kaydedilmiştir.